Het dorp Boekhoute

Boekhoute

Boekhoute
Deelgemeente in België Flag of Belgium (civil).svg

Boekhoute

Boekhoute
Situering
Provincie Oost-vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente Assenede
Coördinaten 51°15’N  3°43’E
Algemeen
Oppervlakte 16,27 km²
Inwoners (01/04/2006) 2.029 (125 inw/km²)
Overig
Postcode 9961
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon België

 

Boekhoute is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeenten van Assenede. Boekhoute ligt nabij de grens met Nederland, in het Meetjesland. Het was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Het heeft een oppervlakte van 16,27 km² en telde op 1 april 2006 2029 inwoners.

Inhoud

[verbergen]

Het vissersverleden

Een zijarm van de Westerschelde, de Braakman genaamd, die tot in Boekhoute kwam tot rond 1600 maakte dat Boekhoute een echt havendorpje was. De aanleg van dijken, die veel voorkomende overstromingen moesten voorkomen, zorgde ervoor dat de Braakman niet meer tot aan de dorpskom kwam. De haven werd toen verhuisd naar een meer noordelijk gelegen deel van het dorp, naar de wijk die vandaag de naam Haven draagt. Aan het einde van de 18e eeuw moest opnieuw verhuisd worden na de indijking van de Grote Isabellapolder. De haven bleef echter steeds verder verzanden.

Naast de verzanding droeg ook het uit elkaar vallen van de Nederlanden in 1830 bij tot de teloorgang van de haven. Voor de Belgische onafhankelijkheid mochten de Boekhoutse vissers in alle binnenwateren van Zeeland vissen. Nadien konden ze enkel nog in de Braakman en in de Westerschelde vissen.

Tot 1914 bleef deze haven in gebruik, ondanks grote moeilijkheden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de haven door de Duitsers afgesloten. Het dorp lag in België, terwijl de haven al in Nederland lag. België was in oorlog en Nederland mengde zich niet in de strijd. De Duitsers vreesden dat het grensdorp en de haven zou gebruikt worden voor het overbrengen van militaire informatie.

Na de Eerste Wereldoorlog werd nogmaals een nieuwe haven aangelegd, gelegen op ruim 2.5 kilometer van Boekhoute. Veel soelaas bracht deze nieuwe haven niet meer. In het begin van de 20e eeuw leefden nog 700 Boekhoutenaren van de visvangst. De Braakman, de verbinding tussen de vissershaven en de zee verzandde compleet in 1952. De vissersvloot van bijna vijftig schepen kon niet meer uitvaren. Voor een groot deel was dat te wijten aan niet uitgevoerde baggerwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boekhoute is bij wet nog altijd een officiële vissershaven. De boten liggen nu (2008) in Terneuzen of Breskens en zijn te herkennen aan het opschrift BOU (naar de oude schrijfwijze Bouchaute).

In het dorpscentrum, in het voormalige gemeentehuis, is tevens een bezoekerscentrum gevestigd waarin men meer te weten kan komen over de geschiedenis van Boekhoute. Een belangrijk evenement in Boekhoute zijn de Garnaalfeesten, met de verkiezing van een Garnaalprinses.

De Bou-8

Bij de kerk ligt een vissersboot, de Bou-8 die ook Isabella werd genoemd. Het is een lemmerhengst die in 1973 in het dorpscentrum werd geplaatst om de herinnering aan het vissersverleden van het dorp levendig te houden. De Bou-8 was veertig ton zwaar, zijn mast tien meter hoog en zijn netten twintig meter lang. Drie luiken geven toegang tot het ruim, de machinekamer en de leefruimte.

Heilig Kruiskerk
Heilig Kruiskerk
De Bou-8
De Bou-8

Bovenstaande tekst is overgenomen onder de Creative Commons licentie van de Nederlandstalige Wikipedia en de foto’s van WikiMedia Commons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *